MUZIČKI FESTIVAL


Mart u znaku 1. Dječjeg muzičkog festivala pod nazivom

“Muzikom i notama ka prirodnim ljepotama”!

 

Festival organizuje Muzička radionica “Note” uz generalno pokroviteljstvo Fonda za zaštitu okoliša FBiH *** U takmičarskom programu nastupit će 13 djece-izvođača koje će podržati zvijezde bh muzičke scene.

« od 18 »

Bosanski kulturni centar će u nedjelju, 27. marta 2016. godine u 17:00 sati postati središte okupljanja djece različitih uzrasta, a povod je jedinstveni događaj koji je već duži period nedostajao glavnom gradu naše zemlje. Riječ je o 1. Dječjem muzičkom festivalu, koji je, posvećen značajnoj temi očuvanja okoliša, simbolično nazvan “Muzikom i notama ka prirodnim ljepotama”.

Festivalski koncept zasnovan je na tri značajna segmenta:

 • uvodni-prezentacijiski, na kojem će biti predstavljen projekat uz performanse različitih sekcija osnovnih škola Kantona Sarajevo na temu očuvanja okoliša;
 • centralni-takmičarski, na kojem će na centralnoj pozornici BKC-a nastupiti 13 djece-izvođača koji će izvesti 13 autorskih pjesama na zadanu temu; te
 • završni-revijalni, na kojem će djecu i roditelje zabavljati zvijezde bh muzičke scene.

Organizator Festivala, Muzička radionica “Note”, prije nepunih godinu dana predano je počela raditi na organizaciji Dječjeg muzičkog festivala sa idejom da njegovo prvo izdanje bude posvećeno očuvanju okoliša. Ubrzo je stigla podrška Fonda za zaštitu okoliša FBiH, koji je time postao i generalni pokrovitelj festivala.

Namjera je da se kroz 13 autorskih pjesama predstavi 13 međunarodno priznatih datuma koji se tiču brige za okoliš, od Međunarodnog dana zaštite močvara (02. februara), preko Svjetskog dana voda (22. mart) i Svjetskog dana zaštite okoliša (05. juna) do Međunarodnog dana planina (11. decembra).

Cilj je da se kroz muziku djeci približi ova vrlo značajna tema, te razvije svijest o značaju prirodnih bogatstava uz koje živimo, ali i o značaju kulture i umjetnosti, prije svega muzike, koji imaju moć da ukažu na najznačajnija pitanja našeg doba.

U pripremnoj fazi obavljene su audicije za izvođače, kao i odabir autorskih pjesama, te snimanja pjesama uz promotivne spotove. Mlade izvođače će u okviru takmičarskog programa pratiti Hor i Orkestar Muzičke radionice “Note”, a voditelj programa bit će djeci znan tekstopisac i autor pjesama Muharem Vojniković Muha.

Djeca koja su izabrana za izvođače/učesnike festivala su:

 1. Zaan Mujkić
 2. Noa Jugo
 3. Tarik Tanović
 4. Nezir Emrah
 5. Katarina Knežević, Emina Suljić i Mona Omeragić
 6. Hana Burović
 7. Adna Halać
 8. Sara Miladin
 9. Ema Durić
 10. Sana Hadžiselimović
 11. Imran Pandur
 12. Azra Antunović
 13. Kristina Radivojević

 

 

prodaja CD-a
Orientation: 1
« od 12 »

 

Festival su podržali Ministarstvo kulture i sporta Kantona Sarajevo, Ministarstvo za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo, a partnerstvo pružili Agencija za vodno područje rijeke Save, Schüler Helfen Leben, UNICEF, te Njemačka Ambasada u Sarajevu.

Medijski pokrovitelji Dječijeg muzičkog festival su BHRT, RSG I ANTENA SARAJEVO.