Posjeta Danskoj


U martu 2017. godine, Muzicka radionica Note je dobila poziv Bosanskog kulturnog centra Kopenhagen da gostuje s Dječijim muzičkim festivalom 2016., što smo sa zadovoljstvom prihvatili. Nakon konačnih dogovora, Mirzet Dajić organizator ovog projekta je obezbijedio sve uslove za naš dolazak i boravak u Kopenhagenu. Otputovali smo za Malmo 28. aprila, gdje su nas domaćini dočekali, prevezli i ugostili u Kopenhagenu.

U 3 dana gostovanja imali smo dva nastupa – u Kopenhagenu i Slagelse u kojima su svi uživali. Naši domaćini, Bosanski kulturni centar Kopenhagen i BUK (Bosanskohercegovačko udruženje Kopenhagen) su se pobrinuli da nas ugoste ali i da nam pokažu lijepote Kopenhagena i Danske gdje smo proveli divne i nezaboravne trenutke.

Ambasador Haris Bašić je također učestvovao u ovom projektu tako što je ugostio jedno dijete-učesnika i dao podrsku našim nastupima.

Ovaj projekat je imao cilj da predstavi „Festival muzike i druženja“, gdje su djeca trebala pjevati pjesme našoj djeci u Kopenhagenu, te da sve bude festivalski upotpunjeno, upriličena je i interaktivna zabava s klovnom i plesom. Ostali ciljevi ovog projekta su: promovisati rad Udruženja, saradnja udruženja dijaspore s našim udruženjima i spajanje djece iz BiH koja žive u inostranstvu i djece iz BiH da bi se na taj način osnaživao „bosanski duh“ i održavao „dječiji svijet“ kroz  jezičko i kulturološko naslijeđe BiH, ali i integracija u evropske standarde (socijalizacijom djece u novoj sredini).

Naši javni nastupi su bili upotpunjeni programom našeg dragog prijatelja – Saše klovna koji je pomogao da ovaj projekat dobije pravi manifestacijski duh uz pjesmu, zabavu, interakciju i druženje. Medijski partneri su: Portal www.djecijisvijet.ba, TV Hayat i EU Kids.